torsdag 14. november 2013

Litt om matlaging og sånt

Da jeg var yngre var jeg ikke spesielt glad i å lage mat, og jeg trodde ikke at jeg kunne lage mat. Det gikk mye i Toro, Grandiosa og andre hel- og halvfabrikata, og jeg ville ikke engang vurdert å lage Bearnaisesaus eller gryterett fra bunnen. Nå skal det sies at jeg strengt tatt sjelden lager absolutt alt helt fra bunnen av nå heller – jeg bruker som oftest buljong eller ferdigkjøpt kraft – men jeg har i hvert fall kommet langt fra der jeg var for noen år siden. 


Jeg har gått på noen smeller i løpet av min kjøkkenkarriere. Jeg og Linn brukte for eksempel kaffepulver i stedet for ferdigtrekt kaffe i en sjokoladekake en gang, og en annen gang brukte jeg upiskede eggehviter i en eller annen julebakst eller noe slikt. Nå har jeg lært, men jeg setter fremdeles pris på at det står for eksempel ”smeltet” eller ”romtemperert” smør i en oppskrift slik at det er umulig å misforstå.  

Jeg husker ikke nøyaktig når min interesse for matlaging oppstod, men jeg tror det må ha vært en tre-fire år siden. Jeg og J bodde sammen i en kjellerleilighet hos foreldrene mine og vi hadde et knøttlite og dårlig utstyrt kjøkken. Vi hadde lenge byttet på å lage mat, men på ett eller annet tidspunkt ble det slik at jeg laget mat og han vasket opp og ryddet kjøkkenet. Etter hvert bestemte jeg meg også for at jeg ville kutte ut mest mulig hel- og halvfabrikata.  


Som sagt, så gjort. I starten ble det mye googling og oppskrifter på alt mulig, men etter hvert lærte jeg meg å sette sammen enkle middagsretter selv ut av det vi har tilgjengelig eller det som ser godt ut på butikken. Jeg vil tørre å påstå at jeg har blitt ganske god på hverdagsmat, selv om jeg fremdeles kan gå på en smell innimellom – for eksempel har det vist seg vanskelig å treffe med korrekt mengde fersk chili, det blir enten for sterkt eller for mildt.. 


Når det gjelder mer avansert mat, har jeg fremdeles mye igjen å lære. Jeg sliter for eksempel med å steke store kjøttstykker og lage gode sauser, og jeg er ikke så god på å utfordre meg selv på disse tingene, men jeg håper på å få dreisen på dette etter hvert også.  
 

1 kommentar:

  1. Du e flink å laga mat kjære;) guuu,den me kaffien va vittig:) me sjønte da jo når da ikkje blei vått:) haha,me e komt oss:)

    SvarSlett