Da spurte han om ikke vi kunne ha ”sånn stekt ris med dadler
og bacon”. Jeg har egentlig tenkt at dette er ”helgemat” siden det stort sett
består av ris, kjøtt, tørket frukt og masse olje, men siden det er så sjelden
han kommer med middagsønsker, måtte jeg jo bare lage det. Oppskriften kommer
fra boken ”Restekjærlighet” som jeg har nevnt her på bloggen tidligere. Jeg har
fått mange bra tips fra denne boken og kan virkelig anbefale den til andre som
liker å lage mat etter ”innfallsmetoden”, men som trenger litt inspirasjon og
tips.
Tidligere har jeg laget retten med kylling, men i dag ble
det altså strimlet svinekjøtt. Basisen lages av ris, løk og olje. Så tilsetter
du kjøtt, tørket frukt og krydder etter eget ønske. Til to personer trenger du
for eksempel:
- 2 dl ukokt ris + vann
- Ca 1 dl olje
- 1 løk
- 3 hvitløksfedd
- ½ chili
- 8 dadler
- 5 svisker
- Litt tranebær
- 10 druer
- En neve cashewnøtter
- 300 g strimlet svinekjøtt
- 6 sneier bacon
Dette ble ganske mye mat, så mengdene kan kanskje reduseres
noe. I hvert fall hvis du serverer retten med naanbrød (som jeg ikke hadde
tilgjengelig denne gangen). Slik gjør du i hvert fall:
Kok ris etter anvisning på pakken. Jeg bruker en riskoker
fra Tuppeware – her er alltid blandingsforholdet en del ris og to deler vann.
Mens risen koker, deler du opp de andre ingrediensene. Jeg bruker en ”Smooth
Chopper” fra Tupperware til å hakke løk og hvitløk med, men dette kan
selvfølgelig gjøres for hånd også.
Fres løk og hvitløk i litt olje. Når løken er blank,
tilsetter du risen. Risen skal stekes på relativt høy varme og riskornene skal
visstnok dele seg opp i stedet for å klistre seg sammen. Hvis risen fortsatt
klistrer seg, tilsetter du mer olje. Når risen begynner å bli gyllen (dette tar
etter min erfaring ganske lang tid – ca 10 minutter, kanskje, men følge med så
den ikke svir seg), tilsetter du de andre ingrediensene.
For å spare tid, pleier jeg å steke bacon og kjøtt i en
annen panne samtidig som jeg steker risen. Når alt er stekt og blandet sammen,
smaker du til med ønsket krydder. Jeg brukte salt, pepper, gurkemeie og
chilipulver.
Den første gangen jeg lagde dette, var sammen med søsteren
min. Da lagde vi hjemmelagde naanbrød som vi serverte som tilbehør og det ble
kjempegodt. Siden har jeg prøvd å gjenskape retten flere ganger, men den smaker
aldri akkurat det samme. Denne gangen synes jeg den ble litt tam, til tross for
at jeg hadde i ganske mye chilipulver. Neste gang vil jeg nok derfor doble
mengden fersk chili. Hvis jeg finner igjen den perfekte kombinasjonen av
ingredienser og krydder, skal jeg heller oppdatere oppskriften.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar